söndag 16 april 2017

Ändetiden 47,
Jesu offer gäller



Jesu offer gäller nu. Det Jesus gjorde en gång för alla människor det uppfyller nu på jorden och Gud ser alla människor genom Jesu försoning, alla som tar emot Jesus.


1 mos 8:20 <Trad:> Och Noa byggde ett altare åt Jashve och han tog av alla rena boskapsdjur och av alla rena fåglar och han offrade offren på altaret.
| <Alt:> Och Herren [Noa] skapade förståelse för offret som hör till Jesus och han tog emot alla tysta [fogliga] som han lät rena och alla strålande [de undflyende] som han lät rena och han förintade ondskan genom offret.
1 mos 8:21 <Trad:> Och Jashve andades in den välbehagliga doften. Och Jashve sade detta till sitt hjärta: Det här är fel, jag skall ta bort markens förbannelse framöver, den som beror på människan, för människan är ond från sin barndom. Jag skall inte mera döda alla varelser som jag har gjort.
| <Alt:> Och Jesus [Jashve] blåste ut en vilsam ande [atmosfär, doft]. Och Jesus [Jashve] sade till sitt hjärta: Det är fel, jag tar bort mänsklighetens förbannelse i fortsättningen, som ett resultat av den blodröde [Adam], för den blodrödes [Adam] hjärta är en herde för sina barn. Jag tar vidare bort allt levandes vidare förstörelse, såsom han välsignat mitt verk.
1 mos 8:22 <Trad:> Aldrig under jordens alla dagar skall sådd och skörd och köld och värme och sommar och vinter och dag och natt, ta slut.
| <Alt:> Aldrig under den fasta grundens [landets] alla dagar kommer styrka och förgrening och tystnad och ånger [medkänsla] och höjdpunkt och mogenhet och liv och tillbakagång [cyklisitet], ta slut.

Genom Jesu offer har vi fått försoning med Gud. Gud har låtit förbannelsen upphöra. Döden för mänskligheten är nu slut och nu gäller livet. Livet går vidare och skall göra det. Det skall vara dag och natt, sommar och vinter etc. Allt går vidare som vanligt.

Och det som gör det här det är Jesus. Det är hans offer för oss alla som har gett det här resultatet.

Jag ser den här beskrivningen i vers 20 som att det Jesus gjorde är att hans offer gäller för alla, vi blir delaktiga i hans offer.

Man kan givetvis också läsa det som att det skall vara en stor slackt här på djur, offrande av djur. Alltså motsvarande en stor förföljelse av Kristna. Det är givetvis inget som jag som Kristen ser fram emot. Men som vanligt så får vi se vad Gud har tänkt sig. Det är han som vet.

1 mos 9:1 <Trad:> Och Gud välsignade Noa och han söner och sade till dem: Var fruktsamma och bli många och uppfyll jorden.
| <Alt:> Och Gud hyllade Herren [Noa] och hans lärjungar och sade till dem: Var fruktsamma och överflöda och fullfölj den fasta grunden.

Här in nästa vers möter vi åter en vers som talar om mission. Vi skall uppfylla jorden. Och det är Jesu Evangelium som skall göra det. Och här ser vi alltså att när Guds rike har kommit och Jesus har kommit tillbaka. Då skall det bli en ny tid av väckelse och mission så att hela världen nås och alla blir frälsta.

Gud ska frälsa hela världen, genom Jesus. Och här på slutet av berättelsen om Noa kunde vi alltså åter läsa att det är offret som gäller. Jesu offer.

Karl Håkan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar